DAN CENTRA

U četvrtak 5. 10., na Dan učitelja, imali smo proslavu Dana Centra. Slavlje je počelo svetom misom u samostanskoj i župnoj crkvi svetih Petra i Pavla koju je predslavio mons. Tomo Vukšić, nadbiskup i metropolit vrhbosanski uz koncelebraciju petnaest svećenika našeg dekanata i gostiju. Misno slavlje je animirao zbor učenika i djelatnika Centra pod ravnanjem Zlatka Špoljarevića, pedagoga-psihologa. Potom je uslijedila svečana akademija u Narodnom
pozorištu. Himnu Katoličkih školskih centara otpjevao je zbor učenika Centra pod ravnanjem profesorice Ajli Handan. Nakon pozdravnog govora ravnatelja Centra, vlč. Ante Vrhovca učenici dramske sekcije naše Osnovne škole koju vode učiteljice Marica Lazić i Helena Kovačević, izveli su predstavu “Ako je vjerovati mojoj baki” Desanke Maksimović.Po završetku predstave pastirsku riječ uputio je mons. Vukšić te čestitao Dan Centra i Dan učitelja. Učenica Iris Ključić uručila je nadbiskupu prigodni dar.Slavlje smo završili druženjem djelatnika s našim gostima u holu Centra.

Europsko testiranje latinskog jezika u našoj Gimnaziji

Osmu godinu zaredom naša Gimnazija sudjeluje u projektu Euroclassica Latina koje organizira Asocijacija europskih udruga profesora klasičnih jezika (EuroClassica) pod pokroviteljskom Vijeća Europe. Radi se o provjeri znanja i testiranju za Europski certifikat za klasične jezike (ECCL) na temelju standardiziranog Europskog kurikuluma za klasične jezike (ECFRCL). Diplome su uvrštene u europski okvir poznavanja klasičnih jezika. Testiranje se provodi u 33 zemlje Europe. Učenici trebaju pročitati latinski tekst uglavnom vezane tematike uz neki mit ili povijesni događaj, odgovoriti na pitanja za razumijevanje teksta i konteksta te pozabaviti se gramatikom. Nakon toga slijede i pitanja iz civilizacije. U četvrtak 30. 11. naša Gimnazija je ponovno bila domaćinom testiranja za zainteresirane tuzlanske škole, a sudjelovalo je 45 učenika. Učenike su pratili profesorica Senada Žilić i profesor Alen Matošević.

Radosti darivanja

Blagdanski su dani vrijeme kada pokušavamo učiniti nešto dobro za ljude koje volimo, s kojima dijelimo trenutke. Vođeni tom mišlju, u srijedu 29. 11. roditelji učenika II.b s učiteljicom Jagodom Iličić imali su radionicu na kojoj su izradili paketiće iznenađenja za učenike svoga odjeljenja. Partnerstvo roditelja i škole najdragocjeniji je temelj na kome počiva uspjeh djece koja su nam povjerena. Važno je, ne samo u ovim blagdanskim danima, posvijestiti činjenicu koliko smo jedni drugima važni.
U radosnom duhu dočekali smo svetog Nikolu koji je obaviješten da „…zločestih tu kod nas nema, zato Krampus doviđenja”.

ECOSYSTEM

Eko školski medni dan

Tri nagrade za dramsku sekciju naše Gimnazije

Predstava „Jednočinke” autora A. P. Čehova u režiji Ivane Petrović osvojila je tri nagrade na međunarodnom festivalu Lektirići Ex Yu Fest 2023. u Srbiji. Predstava je osvojila drugo mjesto u kategoriji za mlade, dok je učenica Andrea Kovačević osvojila nagradu za glumačku bravuru, a Deni Erdeljac nagradu za glavnu mušku ulogu. Narodna biblioteka „Rade Drainac” je organizator XI. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu i mlade „Lektirići ex yu fest”. Već treći put naša Gimnazija sudjeluje na ovom jedinstvenom festivalu koji okuplja srednjoškolce iz regije na kojem je do sada zauzela prva mjesta te osvojila i druge vrijedne nagrade. Slogan ove manifestacije glasi „Festival traje dok se ne završi”, što znači da su ekipe same birale termine kada će nastupiti u Toplici, po čemu je ovaj festival jedinstven u Europi.

Čarobni kist

U ponedjeljak 11. 12. u našem Produženom boravku dogodilo se neobično druženje. Učenici I.b podijelili su radost svog malog projekta kojim potiču ljubav prema čitanju s drugarima. Poučnu priču „Čarobni kist” ispričala im je neobična učiteljica uz pomoć prijatelja pužića. Nakon razgovora o tome koliko je bitno svoj talent ili dar (a svi posjedujemo dar za nešto) koristiti u pomaganju drugima, uživali su u čajanci, a dva školska sata su im prošla za tren. Do nekog novog susreta pozivamo vas na čitanje ili slušanje priča koje će vam čitati učiteljice, roditelji, drugari ili netko drugi.
Dijete koje čita postat će čovjek koji misli.

Pošaljite nam mail za više novosti


Mirnes © 2023. All rights reserved.

Back to top arrow